Se cauta misionari romani

CUM POT FI TRIMISI MISIONARII ROMANI IN TARILE MAI PUTIN EVANGHELIZATE?

Dumnezeu face o lucrare deosebita in bisericile evanghelice din Romania, mai ales in domeniul evanghelizarii si plantarii de biserici. Liderii unor organizatii misionare internationale isi dau seama de acest lucru si doresc ca romani sa activeze ca misionari in cadrul organizatiilor lor. Datorita conditiilor politice, romanii pot lucra mai usor in unele tari unde occidentalii nu pot intra niciodata. Acesti lideri vad ca misionarii romani pot contribui la succesul lucrarii de evanghelizare. Deci organizatiile internationale cauta misionari romani.

Si Dumnezeu cauta misionari romani. Este voia lui Dumnezeu ca orice biserica sa fie implicata in lucrarea de misiune. Ajungem la aceasta concluzie daca intelegem planul de mantuire al lui Dumnezeu. Biblia ne ofera multe ilustratii despre ceea ce face Dumnezeu in lume si cum ne putem implica si noi in lucrarea Sa. Spatiul acestui articol nu permite mai multe explicatii. Pot oferi numai o schita a planului de mantuire al lui Dumnezeu:

* Dumnezeu doreste ca oamenii din orice popor, orice limba si orice neam, sa fie mantuiti (Matei 18:14; 1 Timotei 2:3-6; 2 Petru 3:9; Apocalipsa 5:9; 7:9).
* Pentru ca acesti oameni sa fie mantuiti, cineva trebuie sa le propovaduiasca Evanghelia, iar ei trebuie sa creada in Isus Hristos (Romani 10:13-15).
* Deci bisericile locale trebuie sa trimita pe plan local, regional, si transcultural – pana la marginile pamantului – lucratori care sa propovaduiasca Evanghelia si sa faca ucenici. (Romani 10:15; Faptele Apostolilor 1:8; Matei 28:18-20).

Aplicand aceste trei adevaruri la situatia actuala din Romania, ne dam seama ca acum este momentul potrivit ca bisericile evanghelice din Romania sa fie mai implicate in evanghelizarea mondiala.

Noi nu facem aceasta lucrare singuri. Dumnezeu lucreaza impreuna cu noi. Evanghelia dupa Matei se incheie cu fagaduinta Domnului Isus: “Eu sunt cu voi in toate zilele, pana la sfarsitul veacului” (Matei 28:20). Si Evanghelia dupa Marcu se incheie cu observatia: “Ei au plecat si au propovaduit pretutindeni, Domnul lucrand impreuna cu ei” (Marcu 16:20). Deci Domnul este cu noi si lucreaza prin noi. Cat de minunat este faptul ca Dumnezeu ne invita sa lucram impreuna cu El la realizarea lucrarii de mantuire a popoarelor pamantului!

SA‚-L URMA‚M PE DOMNUL PAS CU PAS

In Ioan 12:26 Isus a zis ucenicilor Sai, “Daca Imi slujeste cineva, sa Ma urmeze; si unde sunt Eu, acolo va fi si slujitorul Meu.” Daca vrem sa fim slujitori ai lui Dumnezeu, trebuie sa-L urmam ca sa fim acolo unde lucreaza Dumnezeu. Deci trebuie sa ne intrebam: Suntem noi acolo unde lucreaza Domnul? Suntem gata sa-L urmam unde ne calauzeste El?

Daca-L urmam pe Domnul, avem siguranta ca Dumnezeu ne va calauzi pas cu pas. Este foarte probabil ca ne vom confrunta cu probleme si obstacole. Poate ne gandim ca este imposibil sa ne implicam in evanghelizarea mondiala. Dar Dumnezeu ne poate ajuta sa biruim aceste obstacole ca sa putem face voia Lui. Sarcina noastra este sa-L urmam pe Domnul secerisului care ne calauzeste pas cu pas.

Bisericile evanghelice din Romania au multe resurse. Acum exista in Romania mai multi credinciosi, mai multe biserici, mai multe institute biblice si organizatii crestine decat oricand. Poate cea mai importanta sursa este biserica – credinciosii. Dumnezeu a slefuit caracterul poporului Sau prin incercari pentru a face fata acestei noi chemari la misiunea transculturala. Acum avem nevoie de calauzirea Domnului si de curaj ca sa folosim resursele pe care le avem pentru ucenicizarea popoarelor pamantului.

Unul dintre obstacole evidente cu care ne confruntam este situatia economica a credinciosilor romani. Avand un venit lunar de aproximativ 100 de dolari, majoritatea romanilor intampina mari dificultati in satisfacerea nevoilor de baza ale familiilor lor. Credinciosii cred ca este dificil sa viseze ca-i pot sustine financiar pe misionari, cand ei nu-si pot hrani si imbraca proprii lor copii. Dar noi nu trebuie sa lasam ca acest obstacol sa ne impiedice sa cautam voia lui Dumnezeu. Acest lucru se poate realiza! Bisericile din alte tari cu situatii economice asemanatoare, trimit cu succes misionari. Dumnezeu le-a aratat cum sa invinga aceste dificultati. Dumnezeu ne va arata si noua cum sa invingem aceste dificultati in masura in care-L urmam pe El.

Chiar daca romanii ar putea sustine financiar sute de misionari, majoritatea nu ar putea intra in tarile mai putin evanghelizate ale lumii in calitate de misionari traditionali. Se spune ca 80% dintre tarile lumii impun restrictii intrarii misionarilor in tara. Pentru a trai intr-o alta tara si a obtine viza de sedere, misionarii trebuie sa completeze un formular din partea guvernului in care trebuie sa scrie cine sunt si scopul pentru care se afla in tara. In multe din tarile mai putin evanghelizate din lume este imposibil sa obtii o viza pe motive religioase. Aceste tari se afla in Fereastra 10/40 si granitele lor sunt inchise pentru misionarii traditionali.

ACCESUL IN TARILE INCHISE

Chiar daca misionarii romani nu pot intra ca “misionari traditionali,” ei pot gasi si alte modalitati de intrare in acele tari. De exemplu, ei pot merge ca studenti sau turisti. Daca au profesii cautate in tarile in curs de dezvoltare, ei pot lucra acolo ca profesori, doctori, asistenti medicali, consultanti pe probleme agricole sau pentru dezvoltarea comunitatii, atleti, oameni de afaceri, sau programatori pe calculator. Oricare din aceste motive de intrare intr-o asemenea tara poate servi pentru obtinerea unei vize. Astfel ca desi viza unui crestin poate fi de student, turist, lucrator umanitar sau om de afaceri, el poate merge avand ca tel principal ucenicizarea oamenilor.

Trimiterea misionarilor cu profesii laice nu este ceva nou. Inca de la inceputul miscarii misionare protestante din prima jumatate a secolului XIX, misionarii au folosit profesiile laice si au activat ca doctori, personal medical, consultanti pe probleme agricole si industriale si profesori pentru a deschide usile in vederea evanghelizarii popoarelor pamantului.

Date fiind conditiile politice ale vremurilor noastre, trimiterea misionarilor cu astfel de profesii laice le confera acestora multe avantaje. In primul rand, fata de guvernul tarii respective acesti crestini au motive temeinice sa se afle in acea tara. In al doilea rand, crestinii presteaza un serviciu care ajuta tara respectiva. In al treilea rand, crestinii pot fi platiti pentru slujba lor asa ca ei se pot autosustine. De aceea o modalitate de a depasi obstacolele intampinate de bisericile evanghelice in trimiterea misionarilor in tarile mai putin evanghelizate, este trimiterea de misionari care se autofinanteaza.

Apostolul Pavel este un exemplu de misionar care s-a autofinantat. Uneori lucrarea sa a

fost sustinuta financiar de alte biserici care i-au trimis daruri (Filipeni 4:15,16). In felul acesta Pavel si-a putut dedica tot timpul lucrarii de ucenicizare (Fapte 18:5). Alteori Pavel s-a autofinantat facand corturi (Fapte 18:5; 1 Corinteni 9:6, 2 Tesaloniceni 3:7,8). Din aceasta cauza termenul de “fauritor de corturi” a devenit un termen tehnic fiind folosit pentru descrierea unui misionar care se autofinanteaza in contrast cu acela care este sustinut financiar de biserica sau de sponsori. Un asemenea misionar nu este cu nimic mai prejos decat misionarii de cariera. De fapt, pentru a se autofinanta misionarul are nevoie de mai multa pregatire, trebuind sa faca fata unor provocari mai mari.

PREGATIREA MISIONARULUI

Credeti ca Dumnezeu va cheama sa fiti misionar intr-una din tarile mai putin evanghelizate ale lumii? Ce trebuie sa faceti pentru a va pregati sa raspundeti chemarii? Pentru a deveni misionar este nevoie de o pregatire temeinica, iar pentru a sluji ca misionar “sub acoperire” este nevoie de o pregatire si mai deosebita. Un asemenea misionar trebuie sa se pregateasca ca si un misionar de cariera, dar trebuie sa mai aiba si o alta profesie. Daca Il urmati pe Domnul, El va va calauzi si va va oferii ocaziile adecvate. Iata cateva domenii in care se poate instrui o persoana care simte chemarea lui Dumnezeu pentru a deveni misionar.

Cresterea spirituala si dobandirea aptitudinilor de slujire

Cresteti spiritual si pregatiti-va pentru slujire! Fiecare misionar trebuie sa aiba o umblare zilnica cu Dumnezeu. A sluji in campul misionar inseamna a face fata multor provocari. Cand misionarul se confrunta cu asemenea provocari nu se bucura de sprijinul pe care il are de obicei din partea prietenilor, familiei sau a bisericii locale. Din aceasta cauza disciplina spirituala, ca de exemplu studiul biblic si rugaciunea, este esentiala. De asemenea misionarul trebuie sa aiba aptitudini de slujire pentru a putea conduce studii biblice, lucrarea de evanghelizare personala, de plantare de biserici si de consiliere. Frecventarea unei biserici locale poate oferi multe oportunitati pentru dezvoltarea acestor aptitudini.

Potentialii misionari au nevoie de o pregatire speciala pentru a putea indeplini misiunile transculturale. Este esentiala intelegerea invataturii biblice referitoare la misiune. De asemenea viitorul candidat la postul de misionar trebuie sa cunoasca cate ceva despre istoria misiunii. George Santayana a spus: “Aceia care uita trecutul sunt condamnati sa-l repete.” Putem invata multe lucruri din experienta misionarilor din trecut. De asemenea este important sa studiem subiectele strategiei misiunii si aptitudinile lucrarii transculturale. Putem invata toate acestea daca studiem cele trei volume ale cursului “O Introducere in Misiunea Crestina Mondiala Contemporana” publicat de BEE. Cateva colegii si institute biblice din Romania ofera acum cursuri de misiologie. De asemenea, organizatiile crestine, Misiunea Mondiala Unita, Oc Interantional, OM si YWAM si alte organizatii ofera instruire specializata in domeniul misiunii transculturale.

Faceti cunostinta cu oameni din alte tari

Faceti cunostinta cu oameni din alte tari, in special cu cei din zona in care doriti sa mergeti. Cunoscand mai bine oameni din alte tari, veti avea ocazia sa aflati mai multe despre tara, religia si obiceiurile lor. De asemenea veti avea ocazia sa le impartasiti credinta dvs. In orasele mai mari ale Romaniei aveti multe ocazii sa intalniti oameni din diferite culturi. O alta idee este aceea de a face scurte calatorii misionare pentru a desfasura o activitate misionara fie in diversele etnii din Romania, fie intr-o alta tara.

Invatati limbi straine

Daca aveti ocazia invatati limba tarii unde sperati sa mergeti, deoarece acesta va reprezenta un mare avantaj pentru lucrarea dvs. Si pentru ca limba engleza tinde sa fie folosita tot mai mult ca limba de circulatie internationala, ar fi bine sa o invatati. Engleza devine, de asemenea, limba internationala a lucrarii misionare. Pe masura ce romanii colaboreaza si lucreaza tot mai mult in cadrul organizatiilor misionare internationale, este foarte probabil ca engleza sa devina limba uzuala folosita in comunicare.

Invatati o profesie

Aceia care simt ca au chemarea sa devina misionari care se autofinateaza trebuie sa invete o meserie care este necesara in tara tinta. Foarte probabil ca va trebui sa obtineti o diploma universitara si experienta in domeniul profesiei respective.

Aflati ce oferte de serviciu aveti la dispozitie in tara spre care sunteti calauziti. Prin Internet aveti ocazia sa aflati oferte de serviciu din intreaga lume. Un site crestin orientat spre lucrarile misionare indeplinite de “fauritorii de corturi” este Global Opportunities (www.GlobalOpps.org). Acest site are articole bine intocmite si are legaturi cu alte site-uri de pe Internet.

COLABORAREA CU ORGANIZATII MISIONARE

Este posibil sa mergeti intr-o tara ca misionar fara sa fiti trimis de o organizatie misionara. Totusi multi misionari si-au dat seama ca daca lucreaza in cadrul unei organizatii misionare, lucrarea lor este mai eficienta. Colaborarea cu o organizatie misionara ofera beneficiile unei instruiri specializate, grija si sprijin material pentru misionarul din campul de misiune, responsabilitate si posibilitatea dezvoltarii unei strategii misionare eficiente. Misionarul poate profita din plin de experienta si resursele unei organizatii misionare.

Pentru cei care lucreaza ca misionari “sub acoperire” colaborarea cu o organizatie misionara poate fi benefica, avand in vedere faptul ca trebuie sa faca fata mai multor provocari decat misionarii de cariera. De exemplu, crestinii din America de Sud care lucreaza in Africa de Nord, au descoperit ca invatarea limbii si a culturii respective, precum si lucrarea si responsabilitatile lucrarii misionare ii secatuiesc complet. Pentru ca nu a existat o structura de sprijin care sa-i ajute sa faca fata acestor provocari, multi dintre ei s-au intors acasa dupa o scurta perioada de timp. Unii misionari “sub acoperire” au aflat ca colaborarea cu o organizatie misionara ii ajuta sa reduca volumul provocarilor izvorate din cauza acoperirii adevaratului motiv al lucrarii lor in tara respectiva si le face lucrarea mult mai eficienta.

Multe organizatii misionare si-au adaptat strategiile pentru a-i folosi mai bine pe misionarii “sub acoperire.” Unele au initiat anumite afaceri sau proiecte, care ofera misionarilor ocazii pentru lucrarea de ucenicizare. Un alt beneficiu potential este acela ca profiturile afacerilor pot sustine financiar lucrarea misionara. In functie de conditiile politice, s-ar putea ca acesti misionari “sub acoperire” sa fie cunoscuti ca profesionisti crestini. Adica, misionarul poate face cunoscut faptul ca el indeplineste slujba aceea profesionala in tara respectiva pentru ca este crestin. Intr-un fel el este ambasadorul bunei vointe. Serviciile profesionale de buna vointa vor ajuta la formarea unor punti pentru lucrarea de ucenicizare. Alteori motivarea crestina trebuie tinuta in secret. Lucratorul crestin trebuie sa fie discret in deconspirarea adevaratului motiv al slujbei lui din tara respectiva, pentru a nu dauna lucrarii sale de ucenicizare.

Din moment ce colaborarea unui misionar cu o organizatie misionara poate oferi lucratorului crestin eficienta, oamenii care simt ca au o chemare misionara ar trebui sa exploreze posibilitatea slujirii in cadrul unei organizatii misionare. Iata cateva organizatii care sunt interesate in angajarea unor misionari romani: AIM (African Inland Mission), Campus Crusade for Christ, OM, OC International, Pioneers, SIMB, Tineri Pentru Misiune si Wycliffe Bible Translators. Puteti contacta aceste organizatii luind legatura cu birourile lor din Romania sau pe Internet.

ROLUL BISERICII LOCALE IN PREGATIREA SI TRIMITEREA DE MISIONARI

Noul Testament ne arata ca biserica locala are un rol foarte important in trimiterea misionarilor. Bisericile locale trebuie sa descopere care este rolul lor si sa actioneze trimitand misionari.

Bisericile locale se pot ruga pentru misionari.

Aceia care-L urmeaza pe Isus trebuie sa-L roage pe Dumnezeu sa trimita lucratori pe plan local, regional si transcultural – pana la marginile pamantului. Pasajul din Matei 9:35-38 ne ajuta sa intelegem ce era in inima lui Isus. In calatoriile sale El a vazut care erau nevoile oamenilor si I s-a facut mila de ei. Isus a vazut ca ogoarele erau gata de seceris, dar lucratorii erau putini. El le-a impartasit aceasta viziune ucenicilor Sai. Apoi, le-a poruncit ucenicilor Sai sa se roage ca Dumnezeu sa scoata lucratori pentru secerisul Sau. Si astazi situatia este aceeasi. Deci, trebuie sa ne rugam pentru trimiterea unor noi lucratori.

Noul Testament ne da arata cum sa ne rugam pentru cei implicati in lucrarea misionara. De multe ori Pavel ii indeamna pe credinciosi sa se roage pentru el (1 Tesaloniceni 3:1-2; Coloseni 4:2-4; Efeseni 6:18-20; 1 Tesaloniceni 5:25). Nu este nici momentul si nici locul sa cercetam fiecare cerere de rugaciune. Meditati la aceste pasaje si Duhul Sfant va va arata CUM sa va rugati pentru lucratorii crestini. Putem trage concluzia ca Pavel a rugat bisericile sa se roage ca mesajul sa fie primit bine si ca Dumnezeu sa-L pazeasca de cei necredinciosi. Deci, aflam ca trebuie sa ne rugam pentru misionarii angajati in lucrare.

Asadar, ni se spune sa ne rugam pentru misionari in doua feluri: trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa scoata lucratori, si trebuie sa ne rugam pentru lucratorii trimisi in misiune ca Dumnezeu sa lucreze prin ei si sa-i protejeze de cel rau. Pentru ca lucrarea de rascumparare este a lui Dumnezeu trebuie sa ne rugam ca Dumnezeu sa accepte slabele noastre eforturi si sa se glorifice El Insusi prin acei lucratori.

Bisericile locale pot pregati misionari

Bisericile locale au un rol important in pregatirea misionarilor. De fapt, biserca locala este cel mai potrivit loc unde viitorii misionarii se formeaza. Misionarului trebuie sa umble in mod consecvent cu Domnul si are neovie de experienta acasa in slujire in multe domenii: rugaciune, evanghelizare, ucenicizare, conducerea unui studiu biblic, plantarea de biserici, razboi spiritual, inchinare si predicarea Cuvantului. Prin implicarea viitorului misionar in biserica locala, el isi formeaza caracterul si dobandeste experienta importanta. De asemenea biserica locala va confirma chemarea misionarului si poate indruma misionarul daca are nevoie de mai multa pregatire. Toate acestea sunt necesare pentru pregatirea viitorului misionar.

Bisericile locale trebuie sa sprijine lucrarea misionarilor.

Poate ca cel mai explicit pasaj care ne invata cum sa sprijinim ca biserica locala lucrarea misionarilor se afla in cartea mai putin citita 3 Ioan 5-8. Apostolul Ioan i se adreseaza lui Gaiu si-i prezinta o problema a bisericii. In tot acest timp evanghelistii sau misionarii au calatorit si au lucrat printre neamuri. Bisericile locale i-au primit si i-au trimis mai departe, ingrijindu-se de toate nevoile lor din timpul calatoriilor. Diotref, unul caruia ii placea sa aiba intaietatea intre ei, s-a impotrivit acestei practici de extindere a ospitalitatii asupra misionarilor care umblau din loc in loc. Si nu numai atat, ci chiar i-a dat afara din biserica pe cei care-i primeau pe evanghelisti.

Referitor la aceasta situatie din Biserica, Ioan mentioneaza cinci principii care se pot aplica si in zilele noastre pentru a sprijini lucrarea misionarilor.

1. Ioan spune ca lucram cu credinciosie daca facem ceva in slujba fratilor (versetul 5). Probabil ca Ioan s-a gandit la ospitalitatea aratata evanghelistilor, care mai mult ca sigur erau straini pentru biserica respectiva. Aceia carora li s-a aratat ospitalitate au marturisit si in alte biserici dragostea deosebita manifestata in aceasta biserica. Noi trebuie sa fim ospitalieri cu misionarii care calatoresc. Asadar si astazi lucram cu credinciosie, daca slujim lucratorilor lui Dumnezeu.
2. Ioan ii spune lui Gaiu ca va face bine si pe viitor daca se va ingriji de calatoria lor, intr-un chip vrednic de Dumnezeu (versetul 6). In vremurile de demult se obisnuia ca oaspetii sa fie trimisi mai departe dupa ce li se asigurau proviziile pentru calatorie. Veti face bine daca va veti ingriji de calatoria lor, intr-un chip vrednic de Dumnezeu.
3. Ioan ne spune doua lucruri despre motivele lucratorilor (versetul 7). In primul rand, ei au plecat pentru dragostea Numelui Lui; adica motivatia lor este sa-L slujeasca pe Domnul Isus Hristos. In al doilea rand, ei nu au acceptat nimic din partea neamurilor. Este dreptul lucratorului crestin sa primeasca cele trebuincioase traiului de la cei printre care evanghelizeaza, dar uneori este prudent sa nu faca acest lucru pentru a nu fi o piatra de poticnire in calea raspandirii Evangheliei (1 Corinteni 9:12). Pentru ca ei nu au cautat castigul financiar prin lucrarea lor misionara, neamurile nu au putut sa-i acuze de motive nedrepte. De aceea motivele lucratorului crestin din zile noastre ar trebuie sa nu fie legate de gloria sau castigul personal, ci pentru gloria si largirea Imparatiei Lui. Lucratori motivati de semenea idealuri merita sa fie sprijiniti.
4. Ioan ne arata ca este obligatia noastra morala sa-i sprijinim pe lucratori. Din pacate, traducerea lui Cornilescu, ca si alte traduceri ale Bibliei in limba engleza tin cont de textul grecesc din versetul 8. Alte manuscrise grecesti care sunt mai demne de incredere au infinitivul grecesc UPOLAMBEIN (a sprijini) mai degraba decat APOLAMBEIN (a primi). Daca citim in felul acesta textul grecesc contextul capata mai mult sens. Acesti frati nu au primit nimic de la neamuri (versetul 7), asa ca le revenea lor (bisericii) datoria de a-i sprijini pe evanghelisti. Ioan spune ca sprijinirea lucratorilor cu o cauza dreapta este o obligatie pentru noi toti. Pana in acest moment Ioan a vorbit la persoana a doua. Acum schimba persoana si foloseste pronumele la plural – aratand obligatia morala ce le revine toturor credinciosilor pentru a-i spijini pe lucratorii crestini, in special pe cei ce-i evanghelizeaza pe necredinciosi.
5. Ioan prezinta rezultatul sprijinului acordat lucratorilor crestini: in felul acesta vom lucra impreuna cu adevarul. Daca bisericile locale ii sprijina pe lucratorii crestini ele devin partenere in lucrarea de rascumparare a lui Dumnezeu.

PARTENERI IN MISIUNE

Lucrarea misionara reprezinta parteneriatul dintre Dumnezeu, lucratorul crestin si bisericile locale. In relatia stabilita intre apostolul Pavel si biserica din Filipi, vedem un exemplu de implicare a bisericii locale in lucrarea misionara. Biserica din Filipi a fost prima biserica stabilita in Europa (Faptele Apostolilor 16:6-40). Odata cu deplasarea lui Pavel in alte orase, biserica aceasta s-a implicat in lucrarea misionara a lui Pavel. De fapt, Pavel comenteaza faptul ca aceasta biserica a fost singura biserica care s-a implicat in sprijinirea activitatii sale misionare (Filipeni 1:5; 4:15). Cand Pavel s-a dus la Tesalonic, aceasta biserica i-a trimis ajutoare cel putin de doua ori (Filipeni 4:16). Prin Epafrodit Pavel a primit ajutor din partea acestei biserici si cand s-a aflat in inchisoare (Filipeni 2:25; 4:19). Este foarte probabil ca biserica din Filipi sa fi constituit un exemplu si pentru biserica din Macedonia pentru trimiterea de daruri prin Timotei si Sila. Acest sprijin material i-a permis lui Pavel sa se ocupe tot timpul de ucenicizare (slujba cu norma intreaga) (Fapte 18:5). Aceasta biserica nu numai ca i-a trimis daruri si s-a rugat pentru Pavel (Filipeni 1:19), ci i-a trimis si colaboratori pentru lucrarea sa misionara (Filipeni 4:2-3).

Pentru fiecare misionar trebuie sa existe zeci de oameni care sa se roage pentru el, sa-l incurajeze, sa-l ajute si sa-l sprijine finaciar, pentru ca acesta indeplineste lucrarea pentru care l-a chemat Dumnezeu. Acest lucru este valabil si pentru misionarii care se autofinanteaza slujind in alte tari.

Parteneriatul dintre bisericile locale si misionari consta din actiuni de daruire si primire (Filipeni 4:15). In cartea Faptele Apostolilor citim ca cei trimisi s-au intors si au prezentat un raport bisericii locale despre lucrarea pe care a facut-o Dumnezeu prin ei (Fapte 14:26; 21:19). Misionarii au obligatia sa spuna celor care-i sustin modul in care Dumnezeu a raspuns rugaciunilor lor si cum a folosit darurile lor. Poporul lui Dumnezeu trebuie sa fie incurajat prin vesti despre ceea ce face Dumnezeu prin lucrarea de trimitere a misionarilor. Aceste rapoarte maresc viziunea si implicarea bisericii locale in ceea ce face Dumnezeu in lume.

Deci, vedem ca Noul Testament ne invata ca bisericile locale trebuie sa se implice in rugaciunea pentru misionari si in trimiterea lor in lume. Dar mai exista si un alt rol pe care biserica in indeplineste: pregatirea misionarilor.

DEZVOLTAREA LUCRÄ‚RII MISIONARE IN BISERICA LOCALA

O modalitate practica de a dezvolta o viziune misionara in biserica locala este de a infiinta un grup misionar. Experienta a aratat ca daca viziunea unei persoane pentru misiune nu este incurajata in mod constant, aceasta se va stinge. Deci un grup misionar ar trebui sa se intalneasca cel putin odata pe luna pentru ca sa se indemne la dragoste si la fapte bune (Evrei 10:24). Pastorii si invatatorii trebuie sa echipeze poporul lui Dumnezeu “in vederea lucrarii de slujire” (Efeseni 4:11-13). Astfel ca o modalitate eficienta de a incuraja si echipa pe cei care simt chemarea lui Dumnezeu pentru lucrarea misionara este infiintarea unui grup misionar in biserica locala. Poate ca in biserica locala nu va exista un interes mare pentru a infiinta un grup misionar, dar cu siguranta ca bisericile locale dintr-o regiune pot forma un parteneriat pentru a infiinta un grup misionar din adunarile lor.

Cei care deja au inceput grupuri misionare au gasit ca in timpul intalnirilor este minunat sa se concentreze asupa urmatoarelor patru activitati:

Inchinare

Prima activitate este inchinarea. Inchinarea este combustibilul care conduce misiunile. G.W.F. Hegel a facut o observatie: “Nimic maret n-a fost indeplinit in lume fara pasiune.” Inchinarea inaintea Dumnezeului tuturor popoarelor ne da o pasiune pentru a duce Evanghelia tuturor popoarelor.

Invatatura

A doua activitate este studiul. Studiul Cuvantului lui Dumnezeu si al nevoilor lumii din jurul nostru (adica conditia crestinismului in lume) este esential pentru dezvoltarea viziunii noastre pentru misiune. Studiul Cuvantului lui Dumnezeu ne va invata cum sa ascultam. Studiul conditiei crestinismului in lume ne va ajuta sa percepem nevoia si inflacararea pentru cei pierduti. Pentru a studia misiunea sunt disponibile cateva resurse. O carte buna este Sa se Bucure Popoarele scrisa de John Piper. Apoi sunt cele trei volume din O Introducere in Misiunea Crestina Mondiala Contemporana publicate de BEE. O alta resursa foarte folositoare referitoare la starea crestinismului in lume este cartea Operation World (informatii asemanatoare pot fi gasite si pe internet: www.OperationWorld.org).

Rugaciunea

A treia activitate este rugaciunea. Rugati-va pentru misiunea mondiala! In Sfanta Scriptura ni se porunceste sa ne rugam ca Dumnezeu sa trimita lucratori si sa ne rugam pentru cei care sunt implicati in lucrare. Sa ne rugam unii pentru altii ca sa-L urmam pe Domnul pas cu pas, oriunde ne conduce.

Planificarea

A patra activitate este planificarea. Planificati cum veti urma calauzirea Domnului. Poate calea ascultarii va fi sa impartasiti in timpul serviciului divin de duminica dimineata despre nevoia de misionari in alte tari sau sa tineti o conferinta misionara in biserica dvs.; poate ca ascultarea inseamna sa slujiti celor din jurul dvs. care nu sunt romani; poate ca va fi sa planificati o calatorie misionara pe termen scurt intr-o alta tara. Dumnezeu va va calauzi pas cu pas pe masura ce cautati sa faceti voia Lui.

IMPREUNA CU DOMNUL, PUTEM FACE UN IMPACT!

Cand vorbim despre misiune, vorbim despre parteneriat. Succesul in misiune implica un parteneriat cu Dumnezeu, cu bisericile locale si de multe ori, cu organizatiile misionare. Aceste parteneriate sunt construite pe viziune comuna a ceea ce Dunmezeu vrea sa faca in lume si despre cum lucreaza Dumnezeu in vederea indeplinirii acestui scop. Pe masura ce oameni incep sa fie implicati in lucrarea de rascumparare a lui Dumnezeu, ei vad nevoia de a colabora cu altii care au acelasi scop pentru a fi mai eficienti. Singuri nu putem face mult. Singuri nu avem multe resurse. Dar daca fiecare aduce ceea ce are, si fiecare adauga resursele lui celorlalte resurse disponibile, cu totii putem avea un impact impreuna cu Dumnezeu.

Cand mii de credinciosii romani au o viziune asupra modului in care pot lucra impreuna cu Domnul pentru a trimite misionari romani in tarile mai putin evanghelizate de pe pamant, si cand incep sa lucreze in parteneriat pentru indeplinirea acestui scop, cu siguranta ca ei vor avea un impact! Lucrand astfel, credinciosii din Romania pot trimite sute de misionari in tarile mai putin evanghelizate ale lumii.

Copyright © Russell D. Mitchell 2002 – www.oci.ro