PRINTRE MARATHI – Paul – India

In luna noiembrie India sarbatoreste Diwali (Festivalul luminilor) care este cea mai mare sarbatoare din India si sudul Asiei.

Una dintre legendele populare spune ca sarbatoarea comemoreaza intoarcerea Zeului Rama din exilul care a durat paisprezece ani. Intoarcerea a fost sarbatorita cu mare bucurie in capitala imparatiei, Ayodhya, care a fost luminata de lampi cu ulei.

Prima zi a festivalului marcheaza infrangerea demonului Naraka de catre zeul Krishna si sotia acestuia. A doua zi a festivalului se aduce inchinare zeitei bogatiei, Laksmi care se spune ca implineste dorintele celor care ii aduc inchinare, iar a treia zi, Bali se reintoarce pe pamant si aprinde milioanele de lampi, imprastie intunericul si ignoranta aducand stralucirea dragostei si a intelepciunii. In timpul sarbatorii milioane de lumini impanzesc India impreuna cu sunetul artificiilor si mirosul de tamaie.

Chiar daca legendele si miturile sunt diferite, in fiecare dintre ele, semnificatia sarbatorii este triumful binelui asupra raului. Cel mai raspandit inteles spiritual al festivalului este “constientizarea luminii interioare”. Acest concept al luminii interioare se centreaza pe filozofia hindusa care spune ca exista ceva mai presus de trup si minte, ceva pur, infinit si etern, lumina cunoasterii mai inalte ce imprastie ignoranta.

Cam aceasta este atmosfera in care ne desfasuram activitatea aici in India. Incepand cu prima saptamana din noiembrie am mers in fiecare zi sa impartasim Evanghelia oamenilor care traiesc in Lonavla, localitatea in care se desfasoara cursul de pregatire.

O familie de crestini ne-a ajutat sa intram in contact cu una dintre comunitatile de hindusi de la marginea orasului. Cu doi ani in urma acesti oameni de aici au fost vizitati de crestini. Cand noi am mers acolo, oamenii au fost deschisi datorita celor care au fost inaintea noastra.

In prima zi a festivalului am oferit oamenilor versetul din Ioan 8v12 scris pe o bucata de hartie, ca un cadou cu ocazia sarbatorii. Impreuna cu acest verset am impartit si literatura crestina pentru cei care stiu sa citeasca Hindi sau Marathi (limba locala). Oamenii au fost receptivi si cu cateva exceptii au primit versetul in care Domnul Isus spune:” Eu sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla in intuneric, ci va avea lumina vietii.”

O familie de musulmani, dupa ce a citit versetul a fost foarte incantata si ne-a multumit ca am venit sa le impartasim despre Isus care este lumina lumii. In aceeasi comunitate am organizat intalniri cu copii si vizite in familiile care au fost deschise sa ne primeasca.

Dupa cateva zile, familia care ne-a ajutat la inceput nu a mai putut sa se implice din cauza altor responsabilitati. Am realizat ca suntem singuri si nu stiam exact cum sa intram in contact cu oamenii, tinand cont de faptul ca nici un membru al echipei noastre nu este localnic. In timp ce mergeam pe o poteca printre case m-am rugat Domnului sa ne deschida o usa. Dupa cateva minute am intalnit un om care crescuse in acelasi oras cu unul dintre membrii echipei noastre.

Omul a fost foarte incantat sa intalneasca pe cineva din locul lui natal asa ca am fost invitati in casa lui si am avut ocazia sa impartasim Evanghelia cu aceasta persoana si cu unul dintre prietenii lui care ni s-a alaturat. Barbatul din aceasta familie stie multe lucruri despre Dumnezeu si are dorinta de a se schimba insa Cel Rau il tine in viciul betiei.

Am impartasit o intamplare biblica, iar unul dintre membrii echipei, Nayam, a povestit despre tatal lui care a murit din cauza betiei, apoi ne-am rugat ca Domnul sa lucreze in aceasta familie.

Vom continua sa mergem in aceasta comunitate saptamana urmatoare, iar dupa ce noi vom pleca, cativa tineri vor sa continue aceasta lucrare.

Rugati-va ca Domnul sa continue sa lucreze in aceasta comunitate si sa ridice oameni care sa fie marturii ale puterii Evangheliei.

Despre viza… De la inceputul anului s-au inasprit conditiile in privinta vizei asa ca sunt nevoit sa ma intorc in Romania la sfarsitul anului. In momentul de fata sunt pe cale de a obtine actele necesare pentru a obtine o viza pentru o perioada mai lunga. Rugati-va ca Domnul sa ma calauzeasca si sa imi dea intelepciune in aceasta privinta.

Dumnezeu sa primeasca toata gloria pentru lucrarea in care suntem implicati impreuna, de a duce vestea buna pana la marginile pamantului!

Din India,

Paul